Skip to main content

UPSC EXAM—HISTORY 2


ANSWERS TO TEST PAPER -- II

MORDEN INDIAN HISTORY – EMINENT NATIONAL LEADERS OF INDIA
Students are requested to first try to solve the test papers on their own, and then see the answers provided herein for the verification of the answers which they arrived at. Although utmost care has been taken while listing the answers, students are requested to bring about error, if any, in the same.

Answers:
1.    Rammohan Roy was born in a ………………. family.
a.    Brahmin
b.    Kshtraiya
c.    Vaishya
d.    Shudra

Ans: Brahmin

2.    Which of the following is incorrect about Rammohan Roy?
a.    He denounced the caste system.
b.    He worked for the abolition for Sati.
c.    He demanded a responsible government.
d.    He demanded wide-ranging administrative reforms.

Ans: He demanded responsible government is incorrect.

3.    Who among the following is remembered as the Grand Old Man of India?
a.    Rammohan Roy
b.    Dadabhai Naoroji
c.    Gopal Krishna Gokhle
d.    Bal Gangadhar Tilak

Ans: Dadabhai Naoroji

4.    Gopal Krishna Gokhle was born at
a.    Kanpur
b.    Nagpur
c.    Kolhapur
d.    Mumbai

Ans: Kolhapur
5.    Bal Gangadhar Tilak had a degree in
a.    Arts
b.    Commerce
c.    Science
d.    Law

Ans: Law

6.    Who among the following openly declared, “Swaraj is my birth right, and I shall have it?”
a.    Rammohan Roy
b.    Dadabhai Naoroji
c.    Gopal Krishna Gokhle
d.    Bal Gangadhar Tilak

Ans:  Bal Gangadhar Tilak

7.    He was associated in the foundation of D. A. V. College, Lahore. Who was he?
a.    Mahatma Gandhi
b.    M. A. Jihnna
c.    Lala Lajpat Rai
d.    Moti Lal Nehru

Ans:  Lala Lajpat Rai

8.    Who among the following started the Gram Udyog Sangh (Village Industries Association), the Talimi Sangh (Basic Education Society) and the Cow protection Association?
a.    Mahatma Gandhi
b.    M. A. Jihnna
c.    Lala Lajpat Rai
d.    Moti Lal Nehru

Ans: Mahatma Gandhi

9.    He made his first appearance at the Congress platform as a delegate to the Bankipore session in 1912. Who was he?
a.    Tilak
b.    Moti Lal Nehru
c.    Jawahar Lal Nehru
d.    Neta Ji

Ans: Jawahar Lal Nehru

10.  Who among the following have presided over the All India Science Congress several times?
a.    Tilak
b.    Moti Lal Nehru
c.    Jawahar Lal Nehru
d.    Neta Ji

Ans: Jawahar Lal Nehru


*****************************************

Comments

Popular posts from this blog

50 ESSAY TOPICS FOR BEGINNERS

In the field of essay writing, as a beginner, it is essential to have ample confidence in your abilities. In addition, to sustain this confidence until you acquire good essay writing skills is extremely important. Therefore, to start with, it is advised that you pick up some easy essay topics and gradually start choosing some difficult ones.
Here is a list of 50 essay topics for the beginners. The topics range from very easy, to easy, to difficult ones. It is advised that you start from the very easy topics and gradually move towards the difficult essay topics. The word limit for these topics is 350—450 words. The list of essay topics for beginners is as follows:
My father/mother/brother/sister/grandfather/grandmotherMy petMy schoolMy favorite teacherMy city/town/villageMy new dressMy favorite dish (food item)My first train rideMy countryMy favorite sports activity/gameMy first day at new class/schoolMy best friendMy favorite bookMy favorite hero/heroine/role modelMy favorite festival…

Inner Voice: Immediate Issues of Life

Everyone has short and long term goals in his/her life. These goals may be to get thin, to earn and save lot of money, to have a beautiful girlfriend or a handsome boyfriend, to own a luxury car, etc.

Among all such mundane goals, there seems no requirement of interference of the inner voice of an individual. However, if you are under the spell of your inner voice, just like me, I advise you to arrange your goals. These can be fundamentally organised into short term goals and long term goals. 

On the basis of such a self-made arrangement, start focusing on your inner voice. Ask common and specialized questions to your inner voice about each of your desires. As I have got, you will also get some answers; some questions may not be answered at this point of time. It is a must-believe situation. Without trusting the inner voice, there is no other choice in such cases. Hence such an arrangement. 

A better way to deal with such a situation is to focus on your immediate, most important, urgent …

100 Ancient Indian History Multiple Choice Questions - I

The following are 100 multiple choice questions of the ancient Indian history. These could be useful for the aspirants of UPSC and UGC. Readers are encouraged to solve them. To acquire answers of these questions and to submit any remarks or feedback, feel free to contact at pawanedit@gmail.com. Always mention the question paper code (given in bold letters) in any kind of correspondence. 


Question Bank – 1 (Code – 14-02AJ001) Ancient Indian History

1.The famous oriental scholar of Germany, Max Muller, belonged to the school of philologists of a.18 Century b.19 Century c.20 Century d.21 Century 2.Who wrote Ancient India from the Earliest Times to the First Century AD (1914 published)? a.Max Muller b.E.J. Rapson c.Adolf Kaegi d.E.B. Taylor 3.‘Zend’ was the language of a.Indian Aryans b.European Aryans c.Persian Aryans d.Central Asian Aryans 4.Brahmavartta  was the a.Land between river Sarasvati and Drsadvati b.Name of an Aryan king c.Land in ancient Kabul d.A noted prime minister in Mahabharata 5.Ariana…