Skip to main content

UPSC -- HISTORY ANSWERS


ANSWERS TO TEST PAPER -- I

MORDEN INDIAN HISTORY – HISTORY OF INDIAN PRESS

Students are requested to first try to solve the test papers on their own, and then see the answers provided herein for the verification of the answers which they arrived at. Although utmost care has been taken while listing the answers, students are requested to bring about error, if any, in the same.

Answers
1.    Which was the first European nation that brought the printing press to India?
a.    Britain
b.    Portugal
c.    Spain
d.    France

Ans: Portugal

2.    The Oriental Magazine of Calcutta, which was published from 1785 onwards, was also known as:
a.    The Calcutta Gazette
b.    The Bengal Journal
c.    Calcutta Amusement
d.    The Calcutta Chronicle

Ans: Calcutta Amusement

3.    Who among the following imposed restrictions on the press through The Censorship of Press Act, 1799?
a.    Lord Wellesley
b.    Lord Hastings
c.    Lord John Adams
d.    Lord William Bentinck

Ans: Lord Wellesley

4.    Who among the following adopted the liberal attitude towards the Press?
a.    Lord Wellesley
b.    Lord Hastings
c.    Lord John Adams
d.    Lord William Bentinck

Ans: Lord William Bentinck
5.    When did the Vernacular Press Act come into existence?
a.    1867
b.    1870
c.    1878
d.    1879

Ans: 1878

6.    The Vernacular Press Act was repealed in 1882 by the Government of
a.    Lord Crambrook
b.    Lord Ripon
c.    Lord Curzon
d.    Lord Gladstone

Ans:  Lord Ripon

7.    Among the following, which rule was enforced on the Indian Press during the Second World War?
a.    Liberation of Indian Press
b.    Pre-censorship of Press
c.    Legal status for Press
d.    Complete ban on Press

Ans:  Pre-censorship of Press

8.    What did the Government of India do in March 1947 regarding the Press in the country?
a.    It established a Press Enquiry Committee.
b.    The committee was asked to examine the Press Laws in the country.
c.    Both A and B
d.    None of these

Ans: Both A and B

9.    When was the Press (Objectionable Matters) Act implemented?
a.    1947
b.    1948
c.    1950
d.    1951

Ans: 1951

10.  Among the following, which Act was implemented in 1960?
a.    The Working Journalists’ (Conditions of Service) and Miscellaneous Provisions Act
b.    The Delivery of Books and Newspapers (Public Liberation) Act
c.    The Newspaper (Price and Page) Act
d.    The Parliamentary Proceedings (Protection of Publications) Act

Ans: The Parliamentary Proceedings (Protection of Publications) Act

Comments

Popular posts from this blog

50 ESSAY TOPICS FOR BEGINNERS

In the field of essay writing, as a beginner, it is essential to have ample confidence in your abilities. In addition, to sustain this confidence until you acquire good essay writing skills is extremely important. Therefore, to start with, it is advised that you pick up some easy essay topics and gradually start choosing some difficult ones.
Here is a list of 50 essay topics for the beginners. The topics range from very easy, to easy, to difficult ones. It is advised that you start from the very easy topics and gradually move towards the difficult essay topics. The word limit for these topics is 350—450 words. The list of essay topics for beginners is as follows:
My father/mother/brother/sister/grandfather/grandmotherMy petMy schoolMy favorite teacherMy city/town/villageMy new dressMy favorite dish (food item)My first train rideMy countryMy favorite sports activity/gameMy first day at new class/schoolMy best friendMy favorite bookMy favorite hero/heroine/role modelMy favorite festival…

100 Ancient Indian History Multiple Choice Questions - I

The following are 100 multiple choice questions of the ancient Indian history. These could be useful for the aspirants of UPSC and UGC. Readers are encouraged to solve them. To acquire answers of these questions and to submit any remarks or feedback, feel free to contact at pawanedit@gmail.com. Always mention the question paper code (given in bold letters) in any kind of correspondence. 


Question Bank – 1 (Code – 14-02AJ001) Ancient Indian History

1.The famous oriental scholar of Germany, Max Muller, belonged to the school of philologists of a.18 Century b.19 Century c.20 Century d.21 Century 2.Who wrote Ancient India from the Earliest Times to the First Century AD (1914 published)? a.Max Muller b.E.J. Rapson c.Adolf Kaegi d.E.B. Taylor 3.‘Zend’ was the language of a.Indian Aryans b.European Aryans c.Persian Aryans d.Central Asian Aryans 4.Brahmavartta  was the a.Land between river Sarasvati and Drsadvati b.Name of an Aryan king c.Land in ancient Kabul d.A noted prime minister in Mahabharata 5.Ariana…

Inner Voice: Immediate Issues of Life

Everyone has short and long term goals in his/her life. These goals may be to get thin, to earn and save lot of money, to have a beautiful girlfriend or a handsome boyfriend, to own a luxury car, etc.

Among all such mundane goals, there seems no requirement of interference of the inner voice of an individual. However, if you are under the spell of your inner voice, just like me, I advise you to arrange your goals. These can be fundamentally organised into short term goals and long term goals. 

On the basis of such a self-made arrangement, start focusing on your inner voice. Ask common and specialized questions to your inner voice about each of your desires. As I have got, you will also get some answers; some questions may not be answered at this point of time. It is a must-believe situation. Without trusting the inner voice, there is no other choice in such cases. Hence such an arrangement. 

A better way to deal with such a situation is to focus on your immediate, most important, urgent …